fredag 13 juni 2008

4.4 Konsten att tänka tillsammans

Hjärtat av en dialog är den enkla men djupa förmågan att lyssna. Det skriver William Isaacs i sin bok "Dialogue". Vi förbereder oss ofta för att prata, men inte för att lyssna. Att lyssna är att utveckla en inre tystnad, vilket påminner om vad övningar i naturlig närvaro försöker uppnå. Om du som Vägvisare skall leda grupper i att dela sina erfarenheter är det första steget att lyssna. Inte bara på andra, utan även på dig själv och dina reaktioner. Använd gruppsamtalet i sig som en övning i naturlig närvaro. 

Det kanske enklaste och mest kraftfulla sättet att öva sitt lyssnande är att stå still, skriver Isaacs. Genom att vara stilla i oss själva öppnar vi upp för att vara närvarande. Stå still och fråga dig: 
  • Vad känner jag i min kropp?
  • Hur känns det?
  • Hur påverkar det andra människor?
  • Vad försöker de olika rösterna i mig säga?
  • Vilka röster är marginaliserade?
William Isaacs skriver att det finns en geografisk kvalitet kopplat till att lyssna. Vi orienterar oss genom ljud. Vår känsla av balans är kopplat till att höra, båda organen sitter i örat. Vi placerar vår perception när vi lyssnar. Vår kultur är emellertid dominerad av synen. Ständigt bombarderas vi av visuella intryck och har vant oss att tänka på samma sätt. Det skapar en otålighet med andra rytmer. Ljudet förflyttar sig betydligt långsammare än ljuset. För att lyssna behöver vi bromsa upp. För att lyssna väl behöver vi både vara uppmärksamma på vad som sägs och vad som inte sägs. Medan ögat tenderar att se ytan, tenderar örat att penterera under ytan. Örat kan uppfatta det osynliga. Vad säger inte tonen och melodin i en röst om hur den personen förhåller sig till livet? 

Om konsten att tänka tillsammans börjar med att lyssna, och lyssna handlar om att bli mer närvarande, hjälper således dina övningar i naturlig närvaro deltagarna att lyssna bättre och arbeta bättre tillsammans. Inte sant? Är det en förmåga som efterfrågas i offentlig och privat verksamhet, vid sidan om mjuka faktorer naturlig närvaro kan ge, som ökat välbefinnande, stressreducering och kreativitet?

Fråga runt, sök på internet, gå igenom din bokhylla, och dela med dig av dina erfarenheter kring bra metoder, övningar och tips för att tänka tillsammans. Använd veckans telefonkonferensen till detta tema och/eller lägg en kommentar nedan

1 kommentar:

F01 FC Djursholm Stocksund sa...

Fråga runt, sök på internet, gå igenom din bokhylla, och dela med dig av dina erfarenheter kring bra metoder, övningar och tips för att tänka tillsammans. Dela med dig av dina erfarenheter i en kommentar nedan.