fredag 13 juni 2008

4.1 "The Power of Now"

Eckhart Tolle har rönt stor uppmärksamhet med sin bok "The Power of Now". Tolle talar om gå från att säga nej till det som händer i nuet till att säga ja, till att tillåta det som händer för att det är som det är ("it is as it is"). I inslaget nedan börjar Echhart med en blomma och slutar med livets hemlighet. Ge dig tid att lyssna på hela inslaget för att han knyter ihop säcken på slutet. Lägg en kommentar nedan om vad du tänker om Eckharts budskap. Kommentera någon annans inlägg.



Vad Tolle pratar om påminner om den första av John P. Miltons 12 principer för naturlig närvaro. Den tål att läsas flera gånger:

"1. The Fundamental Truth: All Forms Are Interconnected, Constantly Change and Continuously Arise From and Return to Primordial Source

All material forms and all energetic, perceptual, sensate, emotional and thought forms are totally interconnected and interdependent. Also, all these forms, including the sense of individual self, are constantly changing and transforming. Fundamentally, all forms are in a continuous process of arising from, manifesting within and dissolving back into Primordial, essentially Formless, Source Awareness. At a deep level, all forms are transient and empty of permanent being. At the deepest level all forms, including ourselves, are a magical display of the Boundless, Formless Source that is our true Essence. We have the choice of either resisting this fundamental truth, and suffering; or surrendering into this truth - and dancing in the Flow."

4.2 Dela inspiration med andra

Efter en månad på nätet med telefonkonferenser och enskilda bloggkommentarer gör vi ett försök med en forumdiskussion på SVs e-cirkelplattform. Använd den webbsida, användarnamn och lösenord du fick när du registrerade dig för e-kursen. När du loggat in, klicka på forumet "4. Dela inspiration" och kommentera ett inlägg, alternativt skapa en ny tråd. Temat för diskussionen är denna e-kurs och vad du är passionerad över. Vad vill du lära dig mer av? Vad inspirerade dig? Vad kan göras bättre till nästa omgång?

Läs mer: Kurshandboken "Flow learning - Steg 4. Dela inspiration", sid 20-21 & "Övningar", sid 56-73. 

Bild (Gennvi): Vägvisarutbildning på Björkvik, Ingarö

4.3 Lyssna på väg till jobbet

Idag satte jag mig för att lyssna hela vägen till jobbet. Vägen kan jag vid det här laget. Två tusen gånger har jag cyklat samma sträcka under fem år, hela vägen till Kina om man lägger ihop det. Att fokusera på ljuden runt omkring öppnade en sommarlovskänsla mitt i årets mest hektiska period. Den motade bort tjattret i huvudet om punkter på min att-göra lista. Det var som om jag inte bara hälsade på bekanta ljud, en fågel där, en vindpust i örat här, utan ljuden hälsade tillbaka. Och bjöd på överraskningar. Brummet från en röd sportbil från 60-talet, ett lass tegel som släpps mot asfalten, sandaletter mot trottoaren. 

Vilka vanliga och ovanliga ljud fångade du upp idag på väg till jobbet? Hur kände du dig när du kom fram efter att ha inte bara åkt till jobbet, utan lyssnat till jobbet? Är tal om vardagsljud ett sätt att dela inspiration kring vad en ökad närvaro i nuet kan ge? Lägg en kommentar nedan. Kommentera andras inlägg. 

4.4 Konsten att tänka tillsammans

Hjärtat av en dialog är den enkla men djupa förmågan att lyssna. Det skriver William Isaacs i sin bok "Dialogue". Vi förbereder oss ofta för att prata, men inte för att lyssna. Att lyssna är att utveckla en inre tystnad, vilket påminner om vad övningar i naturlig närvaro försöker uppnå. Om du som Vägvisare skall leda grupper i att dela sina erfarenheter är det första steget att lyssna. Inte bara på andra, utan även på dig själv och dina reaktioner. Använd gruppsamtalet i sig som en övning i naturlig närvaro. 

Det kanske enklaste och mest kraftfulla sättet att öva sitt lyssnande är att stå still, skriver Isaacs. Genom att vara stilla i oss själva öppnar vi upp för att vara närvarande. Stå still och fråga dig: 
  • Vad känner jag i min kropp?
  • Hur känns det?
  • Hur påverkar det andra människor?
  • Vad försöker de olika rösterna i mig säga?
  • Vilka röster är marginaliserade?
William Isaacs skriver att det finns en geografisk kvalitet kopplat till att lyssna. Vi orienterar oss genom ljud. Vår känsla av balans är kopplat till att höra, båda organen sitter i örat. Vi placerar vår perception när vi lyssnar. Vår kultur är emellertid dominerad av synen. Ständigt bombarderas vi av visuella intryck och har vant oss att tänka på samma sätt. Det skapar en otålighet med andra rytmer. Ljudet förflyttar sig betydligt långsammare än ljuset. För att lyssna behöver vi bromsa upp. För att lyssna väl behöver vi både vara uppmärksamma på vad som sägs och vad som inte sägs. Medan ögat tenderar att se ytan, tenderar örat att penterera under ytan. Örat kan uppfatta det osynliga. Vad säger inte tonen och melodin i en röst om hur den personen förhåller sig till livet? 

Om konsten att tänka tillsammans börjar med att lyssna, och lyssna handlar om att bli mer närvarande, hjälper således dina övningar i naturlig närvaro deltagarna att lyssna bättre och arbeta bättre tillsammans. Inte sant? Är det en förmåga som efterfrågas i offentlig och privat verksamhet, vid sidan om mjuka faktorer naturlig närvaro kan ge, som ökat välbefinnande, stressreducering och kreativitet?

Fråga runt, sök på internet, gå igenom din bokhylla, och dela med dig av dina erfarenheter kring bra metoder, övningar och tips för att tänka tillsammans. Använd veckans telefonkonferensen till detta tema och/eller lägg en kommentar nedan

4.5 Check-out

Vi närmar oss slutet på den 3-timmars övning du formar efter eget huvud. Här kommer ett förslag till programpunkter: 
  • Inledande berättelse (10 min)
  • Check-in (10 min)
  • Gruppövning för att väcka entusiasm (30 min)
  • Blindvandring (30 min)
  • Sinnesnärvaroövning (10 min)
  • Solo i naturen (1 timme)
  • Erfarenhetsdelning i grupp (20 min)
  • Check-out (10 min)*
Hur ser ditt upplägg ut? Lägg en kommentar. Kommentera andras inlägg.  

(*Check-out utförs på samma sätt som Check-in, men med en annan fråga. En lämplig fråga att ställa är: Vad tar du med dig från denna övning?)

4.6 Skriv tre blogginlägg

Om du följt alla instruktioner sedan kursen startade har du ramverket för en blogg. Dags att fylla den med innehåll. Skapa ett nytt inlägg och skriv titeln. Under titeln finns en menyrad. För pekaren över ikonerna i menyraden och en förklaring fälls ut. Från vänster till höger, välj teckensnitt och storlek. Lägg in en länk och välj textfärg så att alla länkar får samma färg. Sedan är det bara att mata på. Dela frikostigt med dig av dina bästa tips och övningar, historier och insikter, och du skall se att du får flerfaldigt tillbaka på oväntade sätt. 

Lägg en kommentar nedan där du presenterar webbadressen till din bloggsajt. Skicka oss ett e-mejl om du vill att vi lägger upp en länk på Allemansjorden

Tack för att du varit med så här långt. Nästa vecka avrundar vi denna e-kurs, diskuterar hur du tar det här vidare och presenterar fördjupningskurser. Sedan tar vi farväl. För denna gång.